Sprawozdanie z rozdania nagród w konkursie na Pisankę i Palmę Wielkanocną 2014

Fundacja i Muzeum Kardynała Adama Kozłowieckiego SJ od 2012 roku organizują Konkurs na Palmę i Pisankę Wielkanocną. W tym roku odbyła się już III edycja konkursu, w której udział wzięło 144 uczniów z 13 szkól z terenu województwa podkarpackiego i lubelskiego. Do konkursu zgłoszonych zostało w sumie 156 prac, z czego większość stanowiły pisanki.

21 maja w Muzeum Kardynała Adama Kozłowieckiego SJ odbyło się uroczyste wręczenie nagród z udziałem laureatów. Nagrody wręczał Ksiądz Biskup Edward Frankowski – Prezes  Zarządu Fundacji, Kustosz Muzeum – Pani Katarzyna Cesarz oraz Pani Elżbieta Szczur.

Obecni na uroczystości laureaci to: Piotr Dybus, Agata Pańczyk, Marcelina Maciąg z opiekunem Panią Alicją Kutyła ze Szkoły  Podstawowej nr 11 w Tarnobrzegu; Paulina Kodyra – uczennica Zespołu Szkół nr 1 w Nowej Dębie; Faustyna Perlicka – uczennica Publicznej Szkoły Podstawowej w Krzątce wraz z rodzicem; Natalia Dziuba, Mateusz Wiącek, Kinga Pyryt z opiekunami Panią Haliną Mokrzycką i Władysławą Stolarz ze Szkoły Podstawowej w Porębach Dymarskich; Zuzanna Pastuła wraz z opiekunami Panią Małgorzatą Wrońską i Aliną Cichoń ze Szkoły Podstawowej im. Prof. Jana Czekanowskiego w Cmolasie; Monika Reguła z opiekunem Panią Marią Rusin z Publicznej Szkoły Podstawowej w Lipnicy; Martyna Płaza, Aleksandra Kwaśnik, Bartłomiej Zięba, Rafał Kosiorowski i Aleksandra Miśkiewicz z opiekunami Panią Elżbietą Szczur i Agnieszką Stachula z Publicznej Szkoły Podstawowej w Woli Rusinowskiej; Patrycja Konefał, Bartłomiej Piróg, Filip Dec, Mariusz Grochała z opiekunami Panią Haliną Sondej, Anną Żak i Teresą Mika ze Szkoły Podstawowej im. Marszałka J. Piłsudskiego w Staniszewskiem; Norbert Szczur, Michał Pachucki z rodzicami z Publicznej Szkoły Podstawowej w Brzostowej Górze; Kornelia Siwiec, Fabian Piekarz, Cyprian Piekarz z opiekunem Panią Martą Godek z Publicznej Szkoły Podstawowej w Majdanie Królewskim.

Nagrody zdobyli również uczniowie Szkoły Podstawowa nr 30 im. Króla Kazimierza Wielkiego w Lublinie, uczniowie Szkoły Podstawowej im. Ks. Kardynała Adama Kozłowieckiego w Hucie Komorowskiej oraz Szkoły Podstawowej im. Marii Konopnickiej w Komorowie. Zgłoszenie prac z Lublina to sygnał dla nas, że działania przez nas podejmowane budzą zainteresowanie nie tylko wśród okolicznych mieszkańców. Całemu wydarzeniu towarzyszył koncert, podczas którego wystąpiła jedna z laureatek konkursu, Paulina Kodyra.

Nagrody zostały ufundowane przez:
– Księdza Biskupa Edwarda Frankowskiego
– Dyrektora Papieskich Dzieł Misyjnych Diecezji Sandomierskiej, Ks. Daniela Korycińskiego
– Pana Bogdana Romaniuka, Wicemarszałka Województwa Podkarpackiego
– Pana Bogusława Godka, Przewodniczącego Rady Gminy Majdan Królewski
– Tygodnik „Korso Kolbuszowskie”

Serdecznie dziękujemy!

Patrycja Borawa